SPØRSMÅL

 

Det er mye man kan lure på i forbindelse med bryllupsfotografering. Jeg har derfor laget en oversikt over vanlige spørsmål som forhåpentligvis svarer på det aller meste. Ta gjerne kontakt hvis det er noe ytterligere dere lurer på.

 

HVORDAN FOTOGRAFERER DERE BRYLLUP?
Lite visste jeg for noen år siden at jeg med tiden skulle jobbe som bryllupsfotograf, men gjett om jeg elsker det! Sammen med min kjære dokumenterer og foreviger vi en av de største dagene i andre menneskers liv. Det er fantastisk å være vitne til at to personer gir hverandre ja med sine nærmeste rundt seg. Det er en tillitserklæring og et privilegium. Vi er stolte og takknemlige for å få gjøre det! Min tilnærming til bryllupsfotografering er dokumentarisk og historiefortellende. Det er en journalistisk tilnærming hvor vi foreviger dagen akkurat slik den er – uansett om det er strålende sol eller regn. Gjennom hele dagen er vi på utkikk etter å fange de fantastiske øyeblikkene som utspiller seg, store som små. Vi har god erfaring fra bryllup og vil dermed kunne forutse mange øyeblikk og stå klar til å fange dem når de inntreffer. Vi arbeider på en diskret måte store deler av dagen, og jo mindre dere tenker over vår tilstedeværelse, jo bedre! Denne tilnærmingen mener jeg skaper de beste og mest naturlige bildene, og det er ofte disse man vil sette størst pris på i ettertid. Dere skal kunne senke skuldrene og nyte drømmedagen til det fulle og vite at jobben er i trygge hender. Ethvert bryllup er unikt, og vi vil sørge for at bildene forteller historien om hvordan deres bryllup var.

Jeg tilbyr kun hel- og halvdagsfotografering, nettopp fordi jeg ønsker å være tilstede store deler av dagen for å forevige og fortelle en innholdsrik og sammenhengende historie. En bryllupsdag er så mye mer enn bare vielse og portretter! Vårt mål er at dere gang på gang skal kunne gjenoppleve dagen gjennom bildene i ettertid. For når dagen er omme er det minnene dere står igjen med. De er viktige!

Verdsetter dere betydningen av historiefortelling og er enig i at de beste bildene er de som fanger følelser og naturlige øyeblikk? Kan vi være fotografene dere leter etter? Da vil jeg veldig gjerne høre mer om dere to og planene for bryllupet!

 

TO FOTOGRAFER?
Ja! Det er luksus på en bryllupsdag, det! Min kjære har også stor interesse for fotografering, og denne interessen dyrker vi sammen året rundt. Det er fantastisk! Når det kommer til bryllupsfotograferinger tar jeg ansvar for det administrative og alt før- og etterarbeid – og vil være den som leder an på bryllupsdagen. Han bidrar under fotograferingen på selve dagen og vil være med på å skape et enda bedre sluttprodukt. Dette fordi to fotografer naturlig nok vil kunne være to steder på samme tid og fange flere øyeblikk. For oss er det også en stor trygghet – samarbeidet betyr mindre stress og større rom til å skape de beste bildene. Så langt det er praktisk mulig vil han være med hele eller deler av dagen.

 

HVOR FOTOGRAFERER DERE?
Vi holder til i Kristiansand, men reiser dit dere måtte trenge oss – uansett hvor! Skal dere gifte dere et helt annet sted i landet eller i utlandet? Vi blir gjerne med. Vi ELSKER å reise, og å oppleve nye steder er noe av det beste vi vet!

 

HELDAGS- ELLER HALVDAGSFOTOGRAFERING?
Det er helt opp til hvert enkelt brudepar hva de ønsker. Det er endel som angrer i ettertid på at de ikke valgte å ha fotograf større deler av dagen, men det er veldig varierende fra par til par hvor mye bilder og kvaliteten på dem betyr for dem. Vi som tilbyr dokumentarisk bryllupsfotografering er svært opptatt av historiefortelling gjennom å fange små og store øyeblikk gjennom dagen – og brudepar som verdsetter slike minner høyt vil gjerne se på heldagsfotografering som en investering. Brudeparet bestemmer når vi skal starte dagen. De som velger halvdags prioriterer som regel fotografering av de siste forberedelsene, vielse og portretter – eller vielse, portretter og første del av festen. Pakkene varierer ut i fra hvor lenge vi arbeider og hvor mange bilder som blir levert, men den største forskjellen er at heldagsfotografering vil kunne dokumentere en langt mer sammenhengende og innholdsrik bryllupshistorie, med mer tid og fokus på detaljer, gjestene, selve festen og alle øyeblikkene som oppstår tidlig på dagen og utover kvelden. Det gir også mulighet for en ekstra runde med portretter i kveldssolen, noe jeg absolutt vil anbefale. Da har gjerne brudeparet virkelig fått senket skuldrene og man får flere bilder i mer avslappet og (som regel) finere lysforhold.

 

HVA KOSTER DET, OG HVA ER INKLUDERT?
Priser og informasjon finner dere her. Tillegg er reisegodtgjørelse og eventuelle ekstra timer. Det kan være vanskelig å anslå totalkostnad for bryllupsfotografering hvis det opereres med ulike priser og regnestykker på alt fra selve fotograferingen, timesbetaling, kostnader for å få høyoppløselige filer og til etterbestillinger. Det finnes ingen fasit, bare ulike måter å gjøre det på. Jeg vil gjøre det enkelt. Prisen inkluderer all tiden som blir brukt; i forkant med planlegging og forberedelser, tiden gjennom bryllupsdagen og ukene med etterarbeid. Det inkluderer også en flott gaveboks med minnepenn som inneholder digitale filer og slideshow, samt utvalgte små print som dere får tilsendt i posten. Er bryllupet langt unna vil det påløpe ekstra kostnader til reise og overnatting.

 

KAN VI MØTES FØR BRYLLUPET?
Ja, jeg vil veldig gjerne møte dere! På et planleggingsmøte kan vi diskutere stort og smått over en kaffe eller en matbit. Det kan også kombineres med en kjærestefotografering om dere ønsker – noe jeg absolutt vil anbefale. På den måten blir vi bedre kjent, vi får en uhøytidelig generalprøve hvor dere blir vant med å være foran kamera og bildene kan brukes til blant annet «save the date»-kort, invitasjoner, bilde i avis, vielsesprogram og sosiale medier. De kan også gjerne brukes til å pynte i festlokalet på selve dagen! Hva med å ramme bildene pent inn og plassere ut på bordene? Det er så hyggelig!

 

KAN VI GI EN LISTE MED BILDER VI ØNSKER?
Det er dessverre ikke slik vi jobber. Ved å skulle følge og krysse av på en liste vil vi potensielt kunne miste viktige øyeblikk gjennom dagen. Ethvert bryllup er unikt, og jeg ønsker at vi har fullt fokus på å forevige det slik det utarter seg. Vi tar derfor ikke i mot lange lister, men fortell gjerne på forhånd hva som er spesielt viktig for dere!

 

NÅR STARTER FOTOGRAFERINGEN?
Dere bestemmer når vi skal starte dagen. Ønsker dere å ha oss tilstede under brudeparets forberedelser anbefaler jeg at vi starter når bruden har kommet godt i gang med i forberedelsene. Det er som regel ikke nødvendig å være der helt fra starten. Når vi er to fotografer vil jeg kunne være hos bruden og hennes forlovere, mens min kjære kan være hos brudgommen og hans forlovere. Hvis mulig, velg gjerne steder som slipper inn godt med naturlig lys og rydd bort rot og forstyrrende elementer. Bruden og eventuelt forlovere kan gjerne ha på seg pene kimonoer i sateng eller lignende. Det gjør seg godt på bildene. Under forberedelsene vil vi ta detaljbilder av kjole, sko, smykker, parfyme, dress, slips og så videre – så dette kan godt være pakket klart. Vi vil gjerne være der vielsen skal holdes rundt 20 minutter før det begynner for å teste lysforhold, fotografere omgivelsene og den spente brudgommen.

 

ER DET GREIT AT GJESTENE TAR BILDER UNDER VIELSEN?
Det er opp til dere, men om dere ønsker de beste forutsetninger for gode bilder vil jeg på det sterkeste anbefale å ha en «unplugged» vielse hvor gjestene legger fra seg egne mobiltelefoner og kameraer, eventuelt holder det til et minimum hvor for eksempel én eller to personer får filme og ta bilder. Men jo færre, jo bedre. Mobiltelefoner og kameraer blokkerer ikke bare sikten for oss fotografer, men også for brudgommen. Mange bryllupsgjester vet heller ikke hvordan de skal fotografere i kirker (som ofte har utfordrende lysforhold), og dere risikerer at det vil bli «biping» og blitser som popper opp, noe man bør unngå av respekt for seremonien. Har du forøvrig noen gang sett at et mobilbilde fra en vielse har blitt fremkalt og hengt opp på veggen? Det er forståelig at gjester også vil ta bilder, men det aller beste er hvis de heller er 100% tilstede i øyeblikket og overlater ansvaret om å forevige det til fotografene. Et brudepar fortjener full oppmerksomhet og tilstedeværelse! Informer gjerne om at dere ønsker å se alles ansikter, spesielt under vielsen. Det er så vakkert når alle er fullt og helt tilstede. Det skaper en helt annen stemning, og bildene dere får fra oss blir mye bedre. Se dette innlegget fra Blikkfangerne: «Derfor bør dere vurdere å ha en ‘unplugged’ vielse».

 

NÅR OG HVOR BØR VI TA PORTRETTENE? HVOR LANG TID TRENGS?
De fleste tar portrettene etter vielsen, men det er ingenting i veien for å gjøre det tidligere eller senere, eller dele det opp gjennom dagen. Er vielsen relativt sent og man er bekymret for et trangt tidsskjema kan man vurdere å ta portrettene før vielsen ved å ha en «first look». Det er mange i utlandet som gjør det på den måten, og det er vakkert og flott å se hverandre på denne måten før det hele starter. Søk på «wedding first look» på YouTube – og du vil garantert tørke tårer 😉 Jeg tar ellers gjerne litt ekstra tid ved solnedgangen i stedet for å ta alle portrettene i varm, sterk sol midt på dagen. Er dere usikre på valg av lokasjon finner vi ut av det sammen. Det er lurt å velge et sted med åpent landskap uten mange forstyrrende elementer, som har naturkontraster og mulighet for å fotografere i skygge hvis det blir mye sol. Det er som regel best å velge kun ett sted slik at vi kan bruke mest mulig tid på å fotografere og minst mulig tid på å reise. Ta høyde for tiden det tar å reise til og fra og komme i gang. Jeg vil anbefale å sette av minimum 1,5 time til effektiv fotografering. Portretter med forlovere, nærmeste familie og barn kan gjerne tas først eller senere der festen holdes. Under portrettene av brudeparet er det best om vi er færrest mulig tilstede slik at vi kan fokusere fullt og helt uten forstyrrelser. Det er av den enkle grunnen at man som regel er mer komfortabel foran kamera når det ikke er publikum tilstede. Jeg (og min kjære) kan legge ut kjolen, passe buketten, sminke, hår og alt som hører med, så forlovere trenger i utgangspunktet ikke være med. Underveis vil jeg komme med forslag og instruksjoner, men dere kan selvfølgelig også komme med egne innspill. Ikke vær redd for å si nei hvis det blir foreslått en posering eller noe annet som dere ikke liker eller føler dere komfortable med.

 

HVA GJØR VI HVIS DET REGNER?
Været i Norge er umulig å planlegge, men litt regn er helt uproblematisk. Det blir også ekstra romantiske og stemningsfulle bilder av den slags! Vi dokumenterer dagen slik den er – uansett vær. Dere vil ikke angre på å være litt sporty og gjøre det som skal til for å få fantastiske bilder. Når dagen er over er det minnene dere sitter igjen med! Noen drypp gjør ikke noe, men om det skulle bli mye regn og vanskelige forhold kan vi bruke paraplyer (jeg har til låns!) og søke ly ved hjelp av trær og bygninger. Vi kan eventuelt ta noen portretter innendørs ved behov. Men uansett er det ytterst sjelden at det regner hele dagen i strekk, så dere kan kose dere med gjestene mens været herjer, og så tar vi en tur ut sammen når det lysner!

 

SKAL VI BEREGNE MAT TIL DERE?
Veldig gjerne om vi skal være med utover ettermiddagen og kvelden. Bryllupsfotografering er intensivt og hardt arbeid, så nok mat må man få i seg for å prestere best mulig gjennom dagen. Vi sitter gjerne litt for oss selv i et rom ved siden av slik at vi kan fortsette å jobbe samtidig som vi får i oss mat uten å bli forstyrret eller forstyrre andre, og vi kommer hele tiden inn med jevne mellomrom. Under middagen fotograferes taler, underholdning, detaljer i festlokalet, detaljbilder med ringer og så videre. Ethvert bryllup utarter seg ulikt, men vi vil hele tiden være på tampen og klare til å fange det som skjer.  

 

HAR DERE BACKUP?
Trygghet er veldig viktig i denne settingen, og vi har backup av alt. Vi har tre profesjonelle kameraer fra Canon og et godt og variert utvalg av lyssterke objektiver av høy kvalitet. De er beregnet for utfordrende lysforhold – som mørke kirker og festlokaler, og til ulike formål – som portretter, detaljer og oversiktsbilder. I bagen finnes også mer enn nok av batterier og minnekort. Når jeg fotograferer blir bildene automatisk lagret på to minnekort samtidig, for sikkerhets skyld. Så fort oppdraget er utført vil jeg ta backup av alt over på ekstern harddisk og opp i skyen.

 

HVORDAN ETTERBEHANDLER DU BILDENE?
Etterbehandlingen er inspirert av en naturlig og autentisk «film» look. Jeg gjør ellers små justeringer som å fjerne urenheter, sår, forstyrrende elementer og så videre, men utover dette gjøres redigeringen naturlig og vil aldri forvrenge en persons utseende.

 

HVOR MANGE BILDER FÅR VI, OG HVORDAN KAN VI BRUKE DEM?
Heldagsfotografering inkluderer ca. 500 bilder, og halvdags inkluderer ca. 200 bilder. Eventuelle ekstra timer inkluderer et større utvalg bilder. Etterbehandlingen er en stor prosess, men dere vil få sluttproduktet tilsendt senest innen 8-10 uker. Dere får fri privat bruksrett, men jeg beholder opphavsretten og forbeholder meg retten til å bruke bildene i egen portefølje og markedsføring. Jeg bruker ikke vannmerke på bildene, men ønsker til gjengjeld at dere krediterer meg ved publisering. Se eget innlegg om bruk av bildene.

 

TILBYR DU ALBUM?
Ja, jeg tilbyr flotte, høykvalitets album som vil vare i generasjoner! Albumet designes av meg, og dere justerer og godkjenner før bestilling. Bildene printes på tykt matt fine art papir av høy kvalitet, og dere kan velge mellom lin- eller læromslag i ulike farger. Ta kontakt for mer informasjon.

 

HVA HVIS DU/DERE BLIR SYKE?
Det skal mye til før vi hadde trukket oss fra en bryllupsfotografering. Men i verste fall ville jeg gjort mitt ytterste for å hjelpe med å finne en fullverdig erstatter gjennom et profesjonelt nettverk av dyktige fotografer som er klare til å stille opp hvis det er nødvendig. 

 

KAN VI OPPGRADERE EN PAKKE VI HAR BOOKET?
Ja, hvis det er praktisk mulig for oss! Det er ikke uvanlig at man ønsker å utvide til heldagsfotografering når dagen nærmer seg, eller at man vil legge til noen ekstra timer. 

 

ER DET ANDRE TING VI BØR TENKE PÅ?
Se her. To viktige punkter er å holde blodsukkeret stabilt og å «ignorere» fotografen. Skal vi skal være med utover kvelden vil vi veldig gjerne ha dere med ut i kveldssola og solnedgangen for noen flere bilder av dere to.

 

VI ØNSKER Å BOOKE BRYLLUPSFOTOGRAFERING. HVORDAN GÅR VI FREM?
Så hyggelig! Det er lurt å være tidlig ute. Kontakt meg for å finne ut om datoen er ledig, og skriv samtidig litt om dere selv og planene for bryllupet. Noen datoer blir booket lang tid i forveien, men ta kontakt selv på kort varsel, det kan jo hende det fortsatt er ledig! Vi kan også møtes før dere bestemmer dere for å booke om det er ønskelig. Ved booking etterspør jeg mer informasjon, deretter får dere tilsendt utfylt kontrakt og dere betaler inn et ikke-refundertbart reservasjonsgebyr på 5000,- av pakkeprisen for å sikre datoen. Sluttfaktura tilsendes dagen etter bryllupet. Betalingen kan deles opp ved behov om dere gir beskjed i god tid.

 

Ta kontakt hvis det er noe annet jeg kan svare på!