Tips fra fotografen

01 – Husk at det er deres bryllup og at dere kan gjøre akkurat som dere vil! Glem «regler» og forventninger og planlegg deres eget drømmebryllup.

02 – Snakk sammen og avklar hva som er viktigst for dere. Prioriter det og kutt budsjettet på det mindre viktige.

03 – Gjør god research og velg bryllupsfotograf med omhu. Sjekk portefølje og omtaler. Selv om en fotograf kan føles som en stor utgiftspost er det viktig å huske på at når dagen er omme er det minnene dere sitter igjen med. Ikke undervurder betydningen av det og gleden dere vil ha av bilder i høy kvalitet etterkant! Husk at en fotograf som er god på landskapsbilder ikke nødvendigvis er god på å dokumentere bryllup og alt som hører med. Det er en helt egen sjanger. Ingen fotografer tar like bilder, så velg en fotograf som dere liker stilen til og kan stole på at vil gjøre en god jobb.

04 – Møt fotografen i forkant for å bli bedre kjent og planlegge dagen (eventuelt ta et møte over Skype). Spør om det dere lurer på og ta i mot nyttige tips. En bryllupsfotograf har vært i mange bryllup og har mye generell kunnskap om hva som skal til for å få den store dagen til å bli så bra som mulig. Et planleggingsmøte kan også kombineres med en kjærestefotografering. På den måten kan man få en uhøytidelig generalprøve, dere blir vant med å stå foran kamera og bildene kan brukes til blant annet «save the date»-kort, invitasjoner, bilde i avis, vielsesprogram og sosiale medier. De kan også brukes til å pynte rundt om i festlokalet!

05 – Gjennom bryllupsdagen, husk at dere ikke trenger å se i kamera hele tiden. «Ignorer» fotografen og la han eller henne fange de naturlige øyeblikkene når de inntreffer. Det blir det best bilder av! Se heller i kamera når dere blir bedt om det.

06 – Fotografen tilstede under forberedelsene? Bra valg! Hvis mulig, velg gjerne et sted som slipper inn godt med naturlig lys og rydd bort rot og forstyrrende elementer. Bruden og forlover kan gjerne ha på seg fine kimonoer i sateng eller lignende. Det gjør seg godt på bildene. Pakk ellers klart det dere ønsker å ha detaljbilder av – som for eksempel smykker, sko og parfyme.

07 – Jeg vil på det sterkeste anbefale å ha en «unplugged» vielse hvor gjestene legger fra seg egne mobiler og kameraer – og jeg har mange argumenter for hvorfor. Les mer under spørsmål.

08 – Bruk god tid på å gå opp og ned midtgangen. Mange har en tendens til å haste opp og ned om man ikke er bevisst på det. Senk skuldrene, gå sakte og kontrollert mens dere ser på hverandre og alle dere er glad i. Smil og vær stolte. Dette er et øyeblikk dere vil huske. I tillegg sikrer det fotografen de beste motivene!

09 – Planlegg for å skape ekstra god stemning når dere skal stå på kirketrappen / eller ved utendørs vielse når dere går ned langs midtgangen. Det er ofte slik at om man ikke planlegger for det, så vil det heller ikke skje så mye. Hva med roseblader, konfetti eller såpebobler/såpeboblemaskin? Det garanterer latter, smil og herlige motiver! Deleger bort ansvaret til noen av gjestene.

10 – Bryllupsdagen er lang og det er fort gjort at man ikke får i seg så mye frokost og glemmer å spise noe mer før middagen. Et veldig godt tips er å sørge for å holde blodsukkeret stabilt gjennom dagen og huske å drikke nok vann. Spør for eksempel om forloverne kan ordne med litt mat, snacks og drikke. Å få opp blodsukkeret før portrettene er veldig lurt.

11 – Sett av nok tid til portrettene, og planlegg gjerne vielsestidspunktet med tanke på dette. Det er ikke under fotograferingen dere vil ha stress og dårlig tid. Ta høyde for tiden det tar å reise, komme i gang, selve fotograferingen og reisen videre til festen. Beregn gjerne 1,5 time til effektiv fotografering. Jo lenger tid man har, jo større utvalg og mer variasjon vil det bli i bildene. Hvor lang tid dere bør sette av avhenger også av hvor store deler av dagen fotografen skal være med. Ha færrest mulig tilstede, aller helst bare dere to og fotografen(e). Jo færre man er, jo mer vil dere slappe av slik at man kan skape de aller beste bildene! Forlovere kan for eksempel trekke seg bort når bildene med dem er ferdige.

12 – Beregn gjerne middag til fotografen hvis han eller hun skal være med utover festen og kvelden. Bryllupsfotografering er intensivt og hardt arbeid hvor man gjerne er på beina i ti, tolv og fjorten timer i strekk, og et varmt måltid settes stor pris på.

13 – Hvis fotografen er med utover kvelden, benytt muligheten til å ta flere bilder i kveldsola og/eller solnedgangen. Det vil dere ikke angre på! Det trenger ikke ta lang tid. 15 minutter kan være nok.

14 – Forsøk å delegere bort så mye ansvar og oppgaver som mulig. Man kan planlegge så mye man vil, men når dagen kommer må dere senke skuldrene og nyte – det går så fort! La det gå som det går  – det blir fantastisk uansett! Husk at gjestene ikke vet hva dere har planlagt, så om noe ikke går helt etter planen er det ingen fare. De vil mest sannsynlig ikke merke det.

15 – Når bryllupet nærmer seg er det viktig at dere dobbeltsjekker den praktiske informasjonen fotografen har fått. Kan det ha skjedd noen endringer?

 

Les mer under spørsmål.

Se også dette innlegget fra Blikkfangerne!